Gulaszowa .... czyli smak w gębie

/
8 komentarzy
Uwielbiam tą zupę chociaż jej wykonanie kosztuję trochę czasu, potrzebne jest trochę produktów i kawał dobrego mięsa, ale to jak smakuje na koniec jest niewyobrażalne. Tak więc moi drodzy jeśli lubicie zjeść, dobrą, gęstą i ostrą zupkę to zapraszam.

P.S dla tak zwanych laików przygotowałam przepis prosty, od którego sama zaczynałam :)





Przepis dla początkujących :

1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
1 kg ziemniaków
1 marchewka
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 słoik papryki czerwonej 
2 puszki fasolki czerwonej
Fix do Gulaszu

Wykonanie:

mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, a następnie wrzucamy do garnka z wodą. Zbieramy szum. Po 30 minutach dokładamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę. Kiedy ziemniaki będą już w miarę miękkie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i wlewamy trochę wywaru ( ja mam zawsze swoją papryczkę w słoikach mmmmmmmmm :) ). Podjadamy łyżeczką czy wszystko jest miękkie, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i Przyprawą do gulaszu. Na koniec wlewamy zawartość puszek z fasolką czyli fasola i wywar, który zabarwi nam zupę. Po jakiś 5 minutach wsypujemy Fix do gulaszu, który zagęści nam całą zupę ( ja kupuje Fix z Biedronki albo Prymat ). 

Smacznego :)

A teraz coś dla tych, których podniebienia są bardziej wymagające :)

3 litry wody
około 1kg mięsa wieprzowego lub wołowego ( ja preferuję kawałek karkówki, mięsa gulaszowego i wołowiny ).
1 - 2 słoiki papryki konserwowej ( w zależności jak wielki gar zamierzamy zrobić :) ) - kroimy w kostkę
0,5 kg cebuli - w prązki i podsmażamy
1 kg ziemniaków - w kostkę 
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
2  kostki rosołowe
2 marchewki - w cienkie plastry
1 pietruszka - w cienkie plastry
1 por - w cienkie prążki
2 puszki pomidorów 
ketchup pikantny ( ja stosuję Kotlin )
liście laurowe
ziele angielskie
2 puszki fasolki czerwonej
Fix do Gulaszu


Wykonanie :


Mięso podsmażamy, przyprawiamy przyprawą do gulaszu i wrzucamy do garnczka z wodą,aż do zagotowania i wyszumowania.
Następnie dokładamy kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w cienkie plastry, pora pokrojonego w prążki oraz podsmażoną cebulę.

 Po kilku minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i paprykę wraz z zalewą ze słoika. 





Kiedy sprawdzimy, że nasze warzywa zrobiły się w miarę miękkie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, ketchup ( ja dokładam około 1 łyżki stołowej ),koncentrat, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką - polecam spróbować i doprawić po swojemu :)
Kiedy wszystko razem nam się podgotuje dokładam dwa opakowania Fix do gulaszu, który zagęści zupę. 





Smacznego :):) 



Przepis znajdziecie również na :http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/74/zupa-gulaszowa-piek-o-w-g-bie


Podobne posty:

8 komentarzy:

  1. Ja nie przepadam za takimi "naładowanymi" zupami :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak możesz :) naładowane są najlepsze, przynajmniej można się tym najeść na dłuższą chwilę :)

      Usuń
  2. uwielbiam treściwe zupy, więc Twoja propozycja bardzo mnie zainteresowała:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie komentarza.